Йеменските бунтовници хуси във вторник обявиха, че са извършили атаки с

...
Йеменските бунтовници хуси във вторник обявиха, че са извършили атаки с
Коментари Харесай

Хусите твърдят за удари в Израел и Червено море

Йеменските бунтовници хуси във вторник оповестиха, че са направили офанзиви с дронове против южния израелски пристанищен град Ейлат, както и против търговски транспортен съд в Червено море, оповестява " Ал Джазира ". 

Военният представител на хусите Яхия Сареа сподели, че групата е направила офанзиви с дронове против Ейлат и други региони в окупирана Палестина.

Групировката също по този начин е изстреляла ракети против кораб на MSC United в Червено море, откакто е отхвърлил три предупредителни сигнала.

Изявлението идва няколко часа, след като британският център за наблюдаване на морските търговски интервенции (UKMTO) заяви, че е получил известия за случай с кораб край крайбрежията на Йемен, ударен от дронове. Била е чута и детонация.

Корабът е бил в контакт с съдружните сили. Екипажът е в сигурност и е траял пътуването си.

Припомняме, че подкрепяната от Иран групировка ускорява офанзивите, които съгласно нея са средство за оказване на напън върху Израел да приключи войната си в Газа.

Иран отхвърли да има общо с ударите в Червено море, само че също по този начин няма да окаже напън върху хусите да спрат, защото това е техният метод да санкционират Израел. 

Израелският министър на отбраната Йоав Галант загатна, че страната е отмъстила в Ирак, Йемен и Иран за офанзиви, извършени против нея, до момента в който войната с " Хамас " в Ивицата Газа се уголемява към други региони на района.

" Ние сме във война на доста фронтове и сме атакувани от седем театъра: Газа, Ливан, Сирия, Юдея и Самария (Западния бряг), Ирак, Йемен и Иран. Вече отговорихме и предприехме дейности в шест от тези театри ", изясни Галант пред депутатите.

Откакто военните дейности в Газа избухнаха с трансгранична офанзива на " Хамас " на 7 октомври, израелската войска съобщи, че също по този начин е отмъстила за подправени офанзиви от Ливан и Сирия и е направила набези против палестински екстремисти в окупирания Западен бряг.

Израел не е уведомил за сходни дейности в Йемен, чиито обвързани с Иран хуси направиха изстрелвания на ракети с огромен обхват и дронове против Израел и нападнаха кораби в Червено море.

Израел също не е съобщавала за каквито и да е интервенции в Ирак, както и в Иран, който е спонсор на Хамас и ливанската Хизбула.

Инцидентът в Червено море идва седмица, откакто Съединените щати обявиха многонационална самодейност за морска сигурност в Червено море в отговор на офанзивите против плавателни съдове от йеменските хуси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР